Blog
A természetes és fenntartható kerti megoldások mindig nagy népszerűségnek örvendenek. Egy ilyen megoldás lehet például a kávézacc felhasználása a kertben.
A kávézacc tele van tápanyagokkal, amelyek nélkülözhetetlenek a növények növekedéséhez és fejlődéséhez. Íme néhány ötlet, hogyan lehet felhasználni a kávézaccot a tavaszi kertben.
A csersavszegény kávé készítéséhez a kávébabot speciális feldolgozási módszerrel dolgozzák fel, hogy csökkentsék a csersav tartalmát. Ezenkívül vannak olyan kávéfajták, amelyek természetesen kevesebb csersavat tartalmaznak, például a brazil kávé, amelyet általában magasabb pH-értékű talajban termesztenek.
A csersavszegény kávé fogyasztása számos előnnyel járhat az egészségre nézve.
Bár még simogatnak a napsugarak, lelkiismeretes HR-esként vagy marketingesként már a tökéletes karácsonyi ügyfélajándékot keresed? Tudjuk, hogy nincs egyszerű dolgod, hiszen hiába népszerűek és praktikusak a gasztroajándékok, az ételérzékenységek és allergiák korában nehéz biztosra menni.
A kávé és a tea igazi aduász! Tudd meg, milyen céges karácsonyi ajándékokat szerezhetsz be webshopunkban 15 000 Ft alatt! Ne feledd, nagyobb rendelés esetén vásárlóinknak egyedi konstrukciót kínálunk! Írj nekünk!
Görögország, nyaralás, kávé ...
Ha Görögországra gondolok, rögtön eszembe jut az a "mennyei jegeskávé". Legyen szó a Frappé, Freddo Espresso, Freddo Cappucino vagy akár a Flat White-ról – mind fantasztikus hűsítők a forró nyári napokon. Jó pár utazásomba került, mire megismertem a legismertebb jegeskávé fajtákat és megtanultam otthon is elkészíteni őket. Mielőtt azonban neki látnánk a jegeskávé készítésének, megosztok egy kis érdekességet a görög jegeskávé történetéről.
A kávé a világ második leggyakrabban fogyasztott itala: becslések szerint a Föld lakossága körülbelül 2,25 milliárd csészényit iszik naponta. Több tanulmány vizsgálta már a fogyasztásához köthető egészségügyi előnyöket is.
Miért lehet jó neked, ha reggelente (vagy akár naponta többször is) a kávézás mellett döntesz? Nézzük az okokat a Healthline oldalán megjelent cikk alapján.
Szinte mindenki ismeri a kotyogós kávéfőzővel készült kávét, hiszen a legtöbben még a mai napig ezzel főzik a reggeli kávéjukat. Igazi „olaszos” kávét készít, ami erős és nagyon aromás. A leghíresebb kotyogós kávéfőző a Bialetti Moka Express. Ez a híres masina az olasz háztartások 90 százalékában megtalálható. Mondhatni a Bialetti Moka Express az olaszoknál nemzeti szimbólummá vált, mint a Nutella vagy az Alfa Romeo.
Sajnos sokan kénytelenek lemondani a kávéról, mert a gyomrukra gyakorolt kedvezőtlen hatása miatt nem tudják fogyasztani. Ilyen esteben választhatnak koffeinmentes kávét, viszont ilyenkor csak a kávé ízét élvezhetik, élénkítő hatását már nem.
Nem igazán szoktam aprósüteményekkel bíbelődni, de most rákényszerültem. A kisfiam teljesen rácuppant a piskótára és hát, ami itthon volt egyszer csak mind elfogyott. Minden nap odarángat a piskóta rejtekhelyére, jelezve, hogy neki piskóta kell, hiába dugom el mindig máshová, észreveszi, hogy honnan szedem elő és másnap már onnan kéri.
Napjainkban a leginkább elterjedtebb kávéital az eszpresszó, amit bármilyen típusú vagy pörkölésű kávéból elkészíthetünk. Ez az egyetlen olyan ital ami nagy nyomással készül, ennek köszönhetően lesz a kávé sokkal karakteresebb, intenzívebb ízvilágú. Ehhez a kávékészítési módhoz a kávészemeket nagyon finomra kell őrölni, hogy a víz nagyobb felületen oldhassa ki a kávét. Főzésnél vigyázni kell, hogy ne égjen meg az őrlemény (a víz hőmérsékletének 100 C alattinak kell lennie), különben rossz, keserű lesz a kávénk.
Franciaországban nem ízesítik a kávét különféle szirupokkal és nem turbózzák fel tejszínhabbal. Ehelyett inkább sima eszpresszót szolgálnak fel.
Hamarosan nyakunkon az idei év sokakat megosztó Valentin-napja. Vannak olyanok, akik szerint a kapcsolatot egész évben ünnepelni kell, kedveskedni kell egymásnak és a Valentin napot csak lehúzásnak tekintik.
Sokan viszont úgy gondolják, hogy a Valentin igenis egy újabb szuper nap, ami melegséget okoz szívünkben és amivel átvészeljük a karácsony utáni szürke időszakot.
Ezen a hideg téli napon meglephetjük, megajándékozhatjuk kedvesünket.
Ajándékot adni jó és valljuk be őszintén, azért kapni is nagyszerű.
Ha szeretnéd különlegessé tenni ezt a napot kedvesed számára, de tanácstalan vagy, akkor itt van néhány inspiráló ötlet.
Sokan úgy tekintenek a kávéra, mint egy italra, amivel átvészeljük a munkás hétköznapokat.
Pedig a kávé kiváló hatással van a szépségünkre is. Például tudtad, hogy tudományosan bizonyított tény, hogy a kávé csökkenti a narancsbőr látható jeleit?
Vagy, hogy segít eltüntetni a szemünk alatti karikákat?
Costa Ricáról sokunknak a trópusi esőerdők, működő vulkánok, hegyvidék és a Karib-tenger vagy a Csendes-óceán csodálatos partjai jutnak az eszünkbe.
Annak ellenére, hogy kis ország, földrajzilag nagyon változatos.
Hamarosan megkezdődik a karácsonyi vacsorák, találkozások időszaka. Ilyenkor mindig meglepjük családtagjainkat, barátainkat egy kis aprósággal. És ha nem akarjuk a csoki vagy bor kollekciójukat ismételten bővíteni, akkor ideje egy picit másra fókuszálni.
Ha szeretnél egy kicsit különlegesebb ajándékkal előrukkolni, akkor íme egy kis összeállítás és inspiráció ahhoz, hogy Te is megtaláld a legmegfelelőbb kávés karácsonyi ajándékcsomagot szeretteidnek vagy akár a barátaidnak.
Ha fáradtak vagyunk, két bevált módszer létezik, hogy felfrissüljünk: kis alvás és a kávé (vagyis a koffein). Mi lenne, ha ezt a kettőt összekapcsolnánk, és szuper lendülettel folytatnánk a nap hátralévő részét? Állítólag a kutatások azt igazolják, hogy sokkal hatékonyabb, mint csak egy kávé vagy csak egy kis szundikálás.
Ha rendszeresen iszunk kávét, bizony megérezzük, ha egyszer kihagyjuk. Néhányan fáradtabbnak érzik magukat, vagy fejfájásra panaszkodnak, míg valakik csupán csak „szörnyen” érzik magukat. Akármilyen tüneteink is vannak, minden kávéfogyasztó legalább egyszer tart egy „hosszabb kávé szünetet”.
Néhány országnak meg van a sajátos kávé elkészítési módja, kávékultúrája, például a vietnamiak sűrített tejjel készítik , New Orleansben a cold brew, azaz a hidegen készített kávé népszerű, Új-Angliában pedig tejjel isszák a kávét. Bár Ausztráliában nincs jelentősebb kávé specialitás, az ő kávézási szokásaikat sokkal inkább a kávéhoz való hozzáállásuk jellemzi, mint maga az elkészített kávé.
Amerikában a kávét inkább azért isszák, hogy ébren maradjanak a munkájuk során, sietve isszák meg, vagy egy-egy kávézás alkalmával igazából munkamegbeszélés történik.
Míg az ausztrálok egy kávézóban inkább szocializálódnak, Nem azért isszák a kávézóban a lattét, hogy egy kis időre "kibéreljék" a kávézót irodának, sokkal inkább a barátokkal való felszabadult és jó beszélgetésekhez, új emberekkel való ismerkedéshez használják. És nem csak "átmennek a kávézón', hanem tényleg kiélvezik az ott töltött perceket.
Avagy hogyan tároljuk a kávét a legoptimálisabban. Ahhoz, hogy minél frissebb kávét igyunk a szemes kávét kellene előnyben részesítenünk, mert ezek hetekig frissek maradhatnak., Frissen őröljük a kávét és csak annyit, amennyire éppen szükségünk van. Egy kávéőrlő nem egy nagy invesztíció, így a kávé imádóknak mindenképpen megéri egyet beszerezni.
Sokszor azt gondoljuk, hogy a koffeinmentes kávé végképp vagy csak nagyon kevés koffeint tartalmaz. Úgyhogy menjünk is bele egy picit mélyebben a témába.
Jó minőségű kávét szaküzletekben vagy online shopokban is lehet vásárolni. Manapság már nagyon sok minőségi kávé közül választhatunk és emiatt néha nehéz a dolgunk. Nem egyszerű eligazodni a leírások között. Vásárlás előtt érdemes megnézni mi van feltüntetve a csomagoláson, és egy kicsit utána nézni a gyártónak, forgalmazónak. Mindenképp kísérletezni kell, míg meg nem találjunk a számunkra legfinomabb kávét. Mindannyian mások vagyunk, így mindenkinek más és más kávé nyeri el a tetszését, hagyatkozzunk tehát nyugodtan az ízlelőbimbóinkra, ám néhány dologra nem árt odafigyelni.
Mikor a munkába vezető úton magaddal viszed a hordozható poharadban a napi kávédat, valószínűleg nem is sejted mennyire nem mindegy, hogy milyen anyagból van a bögréd.
A hordozható poharak lehetnek rozsdamentes acélból, műanyagból vagy pedig kerámiából és mindegyik másképp befolyásolja a kávéd ízét.
Ma már sokunk számára elképzelhetetlen, hogy kávé nélkül kezdjük a reggelt. Ez a fantasztikus ital energiával tölt fel bennünket és segít átvészelni a mindennapjainkat. Ám azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a kávéban levő koffein zavarhatja az alvásunkat. Bizonyított tény, hogy a mérsékelt kávéfogyasztásnak egészségügyi előnyei is lehetnek. Egyes források szerint a kávé csökkentheti a Parkinson-kór kockázatát és állítólag megakadályozza a májrákot is.
Manapság finom és jó minőségű kávéhoz hozzájutni nagyon könnyű. Viszont sajnos sokszor a csomagoláson csak azt tüntetik fel, hogy Arabicát vagy Robustát tartalmaz, és ez valljuk be, olyan információ, mintha a borosüvegen csak vörös vagy fehér megkülönböztetés szerepelne.
Ma végre nagyon szép idő volt, így ki is használtuk és sétáltunk egyet a Városligetben. Nagyon szép színes most minden, olyan elmúlós, de ugyanakkor olyan meleg és megnyugtató. Természetesen a játszóteret most sem hagyhattuk ki, de miközben hintáztattam a kis picurt nézegettem az embereket. Észrevettem a padon ücsörgő fiatalokat, akik kávét kortyolgattak elviteles pohárból. Erről szembe jutott, hogy ma, ha haza érek nekiállok a következő cikknek, hisz ígértem, hogy a kávé feldolgozását és a két kávétípus, az arabica és a robusta közötti különbséget ismertetem Veletek.
Nagyon zsúfolt volt az elmúlt pár nap, esélyem sem volt a számítógép közelébe jönni, még a napi 3 kávét is a szokásos 5 perc helyett 5 másodperc alatt toltam magamba. Viszont ma délután végre volt egy kis időm és még sütöttem is. Igaz nem kávés sütit, hanem szilvásat, de ezt is megosztom Veletek, hátha kedvet kaptok hozzá. Igazán csak 5 perc kellett a tészta elkészítéséhez, cserébe viszont kb. 1 óráig sült a sütőben. És tényleg fantasztikus ízharmóniát alkotott a ma délutáni kávémmal. A szilvás süti így nézett ki, bár ez a receptoldalról letöltött kép, mert mire én észbe kaptam, hogy lefotózom, már el is fogyott, de ugyanígy nézett ki az enyém is. A blog végén leírom a receptet is:
Ahogy a bor és a szőlő, úgy a kávé és kávécseresznye kapcsán is egy olyan növényről van szó, amelynek számtalan faja és változata van. És persze folyton újabb és újabb változatokat kezdenek el termeszteni.
Egy finom kávé fölött üldögélni, megállni egy pillanatra és élvezni a kávé illatát sokunk számára a világ legjobb dolgai közé tartozik. Szinte mindannyian kávéval indítjuk a napot, tartjuk magunkat ébren délután vagy épp kávét kortyolgatva készülünk a közelgő meetingre. Lehet épp most is kávét szürtyölgetve olvasod a blogomat :-). Kisgyermekes anyukaként szinte a kávé tart életben, naponta 3x5 percet pihenek, amikor épp ezt iszom. Azelőtt csak úgy iszogattam, nem igazán figyeltem rá, hogy pontosan milyen kávét iszok, robustát, vagy arabicát, minőségit vagy tömegpörkölésűt, csak úgy " bedobtam egy kávét". Most érett meg bennem az elhatározás, hogy kicsit mélyebben utánanézzek a kávé kultúrájának, típusainak, elkészítési módjának, hogy amolyan "házi" kávészakértőt faragjak magamból. Kipróbálok majd különféle italokat, kávés desszerteket, amiket természetesen Veletek is megosztok.