Blog

Idd a kávét francia módra

Franciaországban nem ízesítik a kávét különféle szirupokkal és nem turbózzák fel tejszínhabbal. Ehelyett inkább sima eszpresszót szolgálnak fel.

Rendelj kávét francia módra: „Un Café”
A francia kávéházakra alapvetően az eszpresszó kávé a legjellemzőbb. A franciáknál „Un Café” kijelentéssel rendelhetjük a feketénket. A kávét általában 2 db cukorral szolgálják fel, vagy kaphatunk cukrot a kínáló pultról. A krém az italon vékony, nem a „fele kávé-fele krém” arány a jellemző, mint az amerikai kávézókban.
Amennyiben „un café Américan”-t kérsz, az alábbi két ital közül választhatsz. Americánót, ami a franciáknál a „café allongé”, ez eszpresszót jelenti vízzel hígítva. A másik kávé a „café filtré”, ez nem más, mint a hagyományos filteres kávé.
A „café au lait” szó szerint azt jelenti kávé tejjel. Ezt a népszerű italt a franciák csak reggel fogyasztják, délután vagy este szinte soha.


Spórolj a kávén, avagy nem mindegy, hol fogyasztod el a megrendelt kávédat
Gyakran kevesebbet fizetsz a kávéért, ha nem az asztalnál ülve fogyasztod el, hanem a bárnál. Amennyiben asztalhoz ülsz, valószínűleg többet is fizetsz, hiszen felszámolják a szolgáltatást és az „élményt”.

 


Élvezd a kávét a nap bármelyik szakában
A franciák a nap bármelyik szakában fogyasztanak kávét, akár többet is naponta.
Mint sok más dolog a franciáknál, a kávé is akkor teljes, ha étellel egészítik ki. Gyakran baguettet vagy croissantot fogyasztanak a kávé mellé, akár még a kávéba is belemártogatják. A kávét gyakran utolsó fogásként, akár desszertként is fogyaszthatják.


Ittál már kávét Franciaországban?
Kíváncsiak vagyunk a véleményedre. Kérünk, küld el nekünk, vagy akár egy fotót a kávéházról, ahová Franciaországban beültetek.