Blog

Néhány szó a kávé fajtáiról

Néhány szó a kávé fajtáiról

Ahogy a bor és a szőlő, úgy a kávé és kávécseresznye kapcsán is egy olyan növényről van szó, amelynek számtalan faja és változata van. És persze folyton újabb és újabb változatokat kezdenek el termeszteni. 

Nem tudni pontosan, hogy fajtája létezik a kávénak, de jelenleg 124-et tartanak számon. Az Arabicát és a Robustát termesztik kereskedelmi céllal, így ezek adják a világtermelés 99 %-át.

Az Arabicának nagyon sok változata van, Az őshonos változatok közül kevés jutott el Afrika határain túlra Etiópiából és Szudánból. Az őshonos változatokat Typicacént hívják, ami „hagyományost” jelent. A Typica kávéfák volt a kiindulópontjai azoknak a cserjéknek, amik később elterjedtek az egész világon. A Bourbon ami még szintén az egyik legrégebbi ismert változat, szintén a Typica természetes mutációjaként született meg.

A jelenleg létező változatok többsége ennek a két fajnak a mutációjával jött létre. A Robustát és az Arabicát együtt is termesztették, hogy különféle újabb változatok szülessenek.

A kávék ízét és kinézetét rengeteg tényező befolyásolja, például a talaj minősége, csapadék, napsütés, kártevők és a különféle növénybetegségek.

A következő cikkben a kávék termesztéséről szeretnék majd írni egy-két érdekességet.

(forrás: Anette Moldvaer-Kávé szenvedély)