Blog

Hogyan készülnek a legfinomabb görög jegeskávé italok? Megmutatjuk!

Görögország, nyaralás, kávé ...

Ha Görögországra gondolok, rögtön eszembe jut az a "mennyei jegeskávé". Legyen szó a Frappé, Freddo Espresso, Freddo Cappucino vagy akár a Flat White-ról – mind fantasztikus hűsítők a forró nyári napokon. Jó pár utazásomba került, mire megismertem a legismertebb jegeskávé fajtákat és megtanultam otthon is elkészíteni őket. Mielőtt azonban neki látnánk a jegeskávé készítésének, megosztok egy kis érdekességet a görög jegeskávé történetéről.

Legfinomabb jegeskávé

A Frappé, amit már a görögök nemzeti italának is nevezhetünk 1957-ben került először napvilágra a Thesszaloniki Nemzetközi Vásár kongresszusi központjában, Dimitrios Vakondios, a Nestlé termékek értékesítési képviselőjének véletlenszerű felfedezésének köszönhetően.

A kiállításon állítólag nem állt rendelkezésre forró víz – vagy talán csak hideg felfrissülésre vágyott Vakondios, ezért megragadta a Nestlé kakaóitalának, a Nesquiknek szánt rázópoharat, amit megtöltött Nescafe instant kávéval és egy kis hideg vízzel, majd erőteljesen megrázta.  Ez a mozdulat eredményezte végül az üzletember kávé foltos öltönyét és egy ígéretes ital jövőjét, a Frappét.

A Freddo Espresso jó pár évvel később került a képbe a Frappét követően. Miután az eszpresszó az 1990-es évek görögországi megjelenése óta megteremtette a helyét az emberek mindennapi életében egyre több barista kezdett el kísérletezni az eszpresszó hűsítőbb verzióján. Hogy pontosan mikor és hol kezdték a Freddo Espresssot árulni azt sajnos nem tudni. Hálás köszönet a megalkotónak, hiszen így a kávé ínyencek is élvezhetik ezt a hűsítő italt, aminek az alapja természetesen egy jó minőségű eszpresszó.

Plusz egy kis érdekesség a kávé habjával kapcsolatban - az erőteljes, krémes hab a kávékban levő fehérjéknek köszönhető. Ezek a fehérjék felületaktív anyagként működnek, melyek vékony, rugalmas membránt képzenek a folyadék felületén és levegőt zárnak be.

És akkor lássunk is neki hűsítő, mennyei jegeskávék készítésének:

Freddo Espresso:

60-70 ml lefőzött eszpresszó

jégkockák

cukor, amennyiben szükséges

A mixerbe dobj 4-5 db jégkockát, majd erre öntsd rá az espresszót (ha édesen szereted, akkor még most tedd a cukrot a kávéba) és indítsd el a gépet. Pár másodperc után öntsd ki a jeges kávét egy jéggel teli pohárba, dobj bele egy szívószálat és már élvezheted is. Akár önthetsz bele egy pici tejet is, ha úgy szereted.

Freddo Espresso jegeskávé

Freddo Cappucino:

60-70 ml lefőzött eszpresszó

jégkockák

½ bögre tej (120 ml)

cukor, amennyiben szükséges

A mixerbe dobj 4-5 db jégkockát, majd erre öntsd rá az espresszót (ha édesen szereted, akkor még most tedd a cukrot a kávéba) és indítsd el a gépet.

Egy french presst, vagy sima tejhabosító segítségével habosítsd fel a  hideg tejet. Ha egyik sincs otthon, akkor használhatsz botmixert is, azzal is tökéletes tejhabot tudsz készíteni. Ezután egy jéggel teli pohárba öntsd ki a jeges kávét, majd a tetejére tedd rá a tejhabot.  Ugye, milyen finom ez a jegeskávé is?

Freddo Cappuccino jegeskávé

 

Frappé:

2 kávéskanál instant kávé

⅔ pohár palackozott víz (állítólag nem szabad csapvizet használni!)

cukor, amennyiben szükséges

 Tegyél 2 kávéskanál instant kávét egy keverő pohárba majd öntsd fel ⅔ pohár vízzel (adj hozza cukrot vagy bármilyen édesítőt),  ha van kézi tejhabosítód, akkor habosítsd fel. Ha nincs, akkor bármilyen lezárható shaker hatású üvegben jól rázd fel. Végezetül egy jéggel teli pohárba öntsd ki a frappét.  Jó kávézást!

Frappé jegeskávé

Flat White:

30 ml lefőzött eszpresszó

2-3 db jégkocka

50-60 ml zsíros tej

cukor, amennyiben szükséges

A turmixgépbe dobd bele a  jégkockákat és az eszpresszót majd indítsd el a gépet. Ezután egy pohárba öntsd ki a zsíros tejet és erre öntsd rá jeges kávét. Yamas, vagyis egészségedre!

Flat white jegeskávé

 És ha már Görögországban járunk, akkor tanuljuk meg hogyan is tesznek különbséget a jegeskávék között a görögök összetevőjüket tekintve: 

  • “Sketos” : zero cukor zero tej
  • “Metrios” (közepesen édes) : 1-2 kávéskanál cukor
  • “Glykos” (édes) : 2-4 kávéskanál cukor 
  • “Me gala” (tejjel) : 1 evőkanál tej vagy több - igy általában a turisták szokták kérni a kévéjukat :) 

Remélem, hogy kipróbáljátok a recepteket és segítenek felfrissülni. 

A Frappéhoz az instant kávékat, a Freddo Cappuccinohoz, Espressohoz és a Flat white jegeskávéhoz pedig ezeket a finom szemes kávékat ajánljuk.

A kávé legyen Veletek! :)