Blog

Kotyogós kávéfőzés és egy kis kotyogós történelem

Szinte mindenki ismeri a kotyogós kávéfőzővel készült kávét, hiszen a legtöbben még a mai napig ezzel főzik a reggeli kávéjukat. Igazi „olaszos” kávét készít, ami erős és nagyon aromás. A leghíresebb kotyogós kávéfőző a Bialetti Moka Express. Ez a híres masina az olasz háztartások 90 százalékában megtalálható. Mondhatni a Bialetti Moka Express az olaszoknál nemzeti szimbólummá vált, mint a Nutella vagy az Alfa Romeo.

kotyogós kávéfőzés

Kotyogós kávéfőzés történelme

A Bialetti története 1919-ben kezdődött, amikor Alfonso Bialetti Franciaorszában eltöltött munkásévei után Olaszországba visszatérve megalapította a saját fémeszköz és gépipari műhelyét. Egy szép napon, miközben egy mosást végző háziasszonyt figyelt, zseniális ötlete támad.  Annak idején az asszonyok hordószerű fémszerkezetben mostak, amelyben az alulról felhevített szappanos víz feláramolva egy csőből szökőkút szerűen áztatta a ruhákat, majd lefolyva újra forrósodott alul. Gyakorlatilag ez a cirkuláló folyamat inspirálta Bialettit a kávéfőző megtervezésére.

Korábban minőségi kávét csakis kávéházakban lehetett inni, viszont a kávéházi kávé magas ára miatt nem mindenki engedhette meg magának. Emiatt lett Bialetti találmánya sikeres, végre lehetővé tette, hogy otthon is olyan kávét készíthessenek, mint a „bárokban”, „kávéházakban”.

Végül Alfonso fia, Renato Bialetti 1964-ben folytatta apja vállalkozását és a Bialettit hamarosan az olasz kávékészítési eszközöket gyártó cégek kiemelkedő szereplőjévé tette.

Hamarosan azonban a Moka Expresst is elkezdték hamisítani a piacon, ezért Renato megterveztette a Bialetti brand védjegyét, hogy jobban megkülönböztethetővé tegye az eredeti terméket. Így lett az Alfonso Bialettit mintázó figura bajusszal, jobb mutatóujját a magasba emelve, miközben épp egy eszpresszót rendelt a Bialetti védjegye.

A kotyogós kávé főzése elsőre nem tűnik bonyolultnak, viszont igazán jó kávét készíteni nem is olyan könnyű vele.

Az alábbi instrukciók betartásával azonban elkészítheted a tökéletes kotyogós feketét:

  • Fontos, hogy lehetőleg frissen őrölt kávét és szűrt, tisztított vizet használj!
  • A vízforralóban melegítsd elő a vizet, amit a tartályba fogsz tölteni. Ha előmelegített, forró vízzel kezdedakkor gyorsabban jön át a víz, ennek köszönhetően nem tud az őrölt kávé túlhevülni, az elkészített kávé pedig nem lesz annyira keserű. Természetesen, nem muszáj forralni a vizet, próbáld ki forralás nélkül és ha nem keserű, akkor nyugodtan készítsd így. Majd öntsd a vizet a kotyogó alső részébe, legfeljebb a biztonsági szelep magasságáig.
  • Helyezd a tartályra az alul csőben végződő szűrőt és tedd bele lazán az őrölt kávét. Ne tömörítsd a kávét, mert nem tud adott időn belül átjönni a víz.
  • Tekerd rá erősen a felső részt az alsó tartályra.
  • Közepes tűzre tedd fel főni a kávéfőzőt. A kotyogó az indukciós főzőlap kivételével mindenféle tűzhelyen használható. Soha ne főzd a kávét erős tűzön, különben megég a kávé.
  • A kávénak lassan kell kifolynia, amikor átjött és a kotyogós elkezd hangot adni, azonnal le kell kapcsolni és levenni a tűzhelyről. A hang ugyanis azt jelenti, a víz átjött és már csak gőz fejlődik, ami csak keserűvé teszi a kávét.
  • Amikor levettük a kotyogóst a tűzről azonnal tartsd a kávéfőző alját hideg folyó víz alá, vagy állítsd hideg felületre. Ez lehűti és nem engedi kifolyni a végét, ami már keserű.
  • Élvezd a tökéletes „kotyogós” kávét.

És íme egy kis videó is az elkészítésről:

Webshopunkban finom őrölt kávékat is találhatsz, amikkel elkészítheted az ideális kotyogós kávét, ha pedig keresed az igazi kotyogós kávéfőzőt, azt is eléred Nálunk.