Blog

A kávé eredete

 A kávé eredete

Egy finom kávé fölött üldögélni, megállni egy pillanatra és élvezni a kávé illatát sokunk számára a világ legjobb dolgai közé tartozik. Szinte mindannyian kávéval indítjuk a napot, tartjuk magunkat ébren délután vagy épp kávét kortyolgatva készülünk a közelgő meetingre. Lehet épp most is kávét szürtyölgetve olvasod a blogomat :-). Kisgyermekes anyukaként szinte a kávé tart életben, naponta 3x5 percet pihenek, amikor épp ezt iszom. Azelőtt csak úgy iszogattam, nem igazán figyeltem rá, hogy pontosan milyen kávét iszok, robustát, vagy arabicát, minőségit vagy  tömegpörkölésűt, csak úgy " bedobtam egy kávét". Most érett meg bennem az elhatározás, hogy  kicsit mélyebben utánanézzek a kávé kultúrájának, típusainak, elkészítési módjának, hogy amolyan "házi" kávészakértőt faragjak magamból. Kipróbálok majd különféle italokat, kávés desszerteket, amiket természetesen Veletek is megosztok.

 

Bizonyára mindenki számára feltűnt a jelenlegi kávéforradalom,  hisz rengeteg divatos specialty kávézó nyílik világszerte. Ezekben a kávézókban olyan alapanyagként és italként tekintenek a kávékra, amelynek termesztéséhez és elkészítéséhez szakértelem szükséges. A specialty kávézók különféle minőségi ízek széles skáláját kínálják, így megtudhatjuk a kávébabok származási helyeit és a mögöttük megbúvó különféle emberi sorsokat.  Ennek köszönhetően a kávéimádók egyre inkább odafigyelnek a termesztés, a beszerzés és a feldolgozás folyamataira. A minőséget meg kell fizetni, mint ahogyan a borok esetében, ugyanez igaz a kávékra is. Egy specialty kávézóban dolgozó barista például olyan, mint a sommelier a borok világában vagy épp egy szuper séf a konyhában. Hivatásos szakember komoly szaktudással, aki tanácsot tud adni, hogyan készítsünk olyan italt, ami nem csak szimplán koffeinforrás, hanem minőségi, izgalmas, érdekes ízű és finom is.

Na de kanyarodjunk vissza a kávé eredetéhez, amit körülbelül ezer éve fedeztek fel. Különböző források szerint az Arabica őshazája Dél-Szudán és Etiópia, a Robusta termőhelye pedig Nyugat Afrika voltEleinte csak a kávécseresznyét és a kávécserje levelét fogyasztották élénkítő hatása miatt. Majd a 15. században a kávégyümölcsökből főztek teát a szúfi szerzetesek Jemenben és az Arab-félszigeten, hogy ébren tudjanak maradni az éjszakai imák alatt. Az élénkítő hatás híre gyorsan elterjedt és egyre többen kezdték fogyasztani ezt az italt. A 16. századtól kezdték az arabok pörkölni és őrölni a kávébabokat. Tehát az első kávékereskedők az arabok voltak, akik annyira védték a terméküket, hogy már a szállítás előtt megfőzték, nehogy más is csíráztathassa, termeszthesse az kávét. Ám az 1600-as évek elején egy szúfinak mégis sikerült kávét csempésznie Indiába, majd egy holland kereskedő pedig magokat csempészett Amszterdamba és később el is ültette őket. A holland gyarmatokon a 17.-ik század végére már kávéültetvények voltak. A hollandok ajándékként adták a magokat a franciáknak, akik a francia gyarmatokon létesítettek kávéültetvényeket. Röviden ennyi lenne a kávé eredetének története.

(forrás: Anette Moldvaer-Kávé szenvedély)