Blog

Fontos információk a kávék minőségéről

Manapság finom és jó minőségű kávéhoz hozzájutni nagyon könnyű. Viszont sajnos sokszor a csomagoláson csak azt tüntetik fel, hogy Arabicát vagy Robustát tartalmaz, és ez valljuk be, olyan információ, mintha a borosüvegen csak vörös vagy fehér megkülönböztetés szerepelne.

 

Köztudott, hogy a Robusta kávé gyengébb minőségű, mint az Arabica. Ezért gyakran a 100 % Arabica feliratra fókuszálva inkább azt emeljük le hamarább a polcról, pedig ezekből is kaphatók nagyon gyenge minőségűek. És ellenkezőleg, a Robustából is kaphatók nagyon jó minőségű változatok.

Mit figyeljünk egy kávé csomagolásán? A jó minőségű kávékat szerencsére nagyon részletes leírással látják el, általában feltüntetik a rajta a termesztés helyét, a kávé fajtáját és változatát, a foldolgozás módját és az ízt.

Blend vs Single

A kávé származására utal ez a két kifejezés. A Blend több kávé keveréke, a Single Origin származási helye egy adott ország vagy ültetvény. A Blendek nagyon népszerűek, hisz különleges ízeket alkotnak együtt a különböző kávébabok. Gyakran titkosak az összetevők, ezért nem is tüntetik fel a csomagoláson, hogy honnan származnak és pontosan milyen típusú kávébabokból állnak.

A specialty kávépörkölők általában mindig egyértelműen jelzik ezeket az információkat, ugyanis céljuk a vevőelégedettség és ezt főleg a minőség, megbízhatóság és visszakövethetőség révén növelhetik.

Tehát ezekből kiindulva minél részletesebb leírást találunk a kávék csomagolásán, annál valószínűbb, hogy jó minőségű termékről van szó. Jó, ha feltüntetik a kávé csomagolásának és pörkölésének idejét, a kávé származási helyét, Blend vagy Single Origin kávét tartalmaz-e, a feldolgozás módját és nem utolsó sorban a kávé ízjegyeit.

(forrás: Anette Moldvaer-Kávé szenvedély)