Blog

13 ok, amiért előnyös a kávéfogyasztás

A kávé a világ második leggyakrabban fogyasztott itala: becslések szerint a Föld lakossága körülbelül 2,25 milliárd csészényit iszik naponta. Több tanulmány vizsgálta már a fogyasztásához köthető egészségügyi előnyöket is.

Miért lehet jó neked, ha reggelente (vagy akár naponta többször is) a kávézás mellett döntesz? Nézzük az okokat a Healthline oldalán megjelent cikk alapján.

13-ok, hogy miért fogyassz kávét

   1.  Energikusabbá tesz

A benne található koffein miatt segíthet kevésbé fáradtnak érezni magadat, és növeli az energiaszintet. Emellett a hangulatodat is javíthatja: ha levertnek érzed magad, készíts magadnak egy adagot. Webshopunkban szemes, őrölt, instant és kapszulás kávék közül választhatsz.

   2. Fogyhatsz tőle

A koffein nem véletlenül található meg több, súlyvesztést célzó étrend-kiegészítő összetevőjeként. Amellett, hogy természetes, hatásos anyag is: akár 3–11 százalékkal gyorsíthatja az anyagcserét, valamint fokozhatja a zsírégetést.

   3. Növelheti a fizikai teljesítményt

Edzeni készülsz? Kortyolj el indulás előtt fél órával egy erős feketét: a koffein növeli az adrenalinszintet, amely a fizikai teljesítmény jelentős javulásához vezethet.

   4. Alapvető tápanyagokat tartalmaz

A kávébab több tápanyaga a lefőzött kávéba is bejut. Ennek már egyetlen adagja is a következőket tartalmazza:

– riboflavin (B2-vitamin): az ajánlott napi tápanyagbevitel (RDI) 11%-a,

– pantoténsav (B5-vitamin): az RDI 6%-a,

– mangán és kálium: az RDI 3%-a,

– magnézium és niacin (B3-vitamin): az RDI 2%-a.

   5. Távol tarthatja a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását

A probléma sajnos emberek millióit érinti globálisan. A 2-es típusú cukorbetegség jellemzője az inzulinrezisztencia vagy az inzulinszekréció csökkent teljesítménye miatt megnövekedett vércukorszint. Számos tanulmány kimutatta, hogy a kávéfogyasztók körében alacsonyabb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázata – feltéve, hogy nem öt cukorral isszák a napi betevő négy-öt kávéjukat.

   6. Megvédhet az Alzheimer-kórtól és a demenciától

Az Alzheimer-kór a leggyakoribb neurodegeneratív betegség, továbbá a demencia vezető oka világszerte. Általában a 65 év feletti embereket érinti, és egyelőre nem ismerünk ellene gyógymódot. Számos dolgot megtehetsz azonban a betegség előfordulásának megelőzése érdekében: ide tartozik az egészséges táplálkozás és a testmozgás, sőt a kávézás is. Egyes vizsgálatok szerint a kávéfogyasztók körében 65 százalékkal alacsonyabb az Alzheimer-kór kialakulásának a kockázata.

    7. Redukálhatja a Parkinson-kór esélyét

A Parkinson-kór a második leggyakoribb neurodegeneratív állapot, közvetlenül az Alzheimer-kór után. Utóbbihoz hasonlóan nincs ismert gyógymódja, ezért különösen fontos a prevenció. Egyes vizsgálatok azt mutatják, hogy a kávéfogyasztók körében sokkal (mintegy 32–60%-kal) alacsonyabb a Parkinson-kór kialakulásának a kockázata. Fontos azonban, hogy koffeines változatot válassz.

    8. Májvédő hatással rendelkezhet

A kávé megvédhet a cirrózistól: azok, akik naponta legalább négy csészével elfogyasztanak, akár 80 százalékkal csökkenthetik ennek a betegségnek a rizikófaktorát.

    9. Felveheti a harcot a depresszióval

Egy 2011-ben közzétett Harvard-tanulmány szerint azoknak a nőknek az esetében, akik naponta legalább négy kávét ittak, 20 százalékkal alacsonyabb volt a depresszió kialakulásának esélye. Egy másik vizsgálat alapján a kávéfogyasztás drasztikusan (akár 53%-kal) visszavetheti annak a szándékát, hogy valaki önkezével vessen véget életének.

    10. Rákellenes hatással bírhat

A rák világszerte a vezető halálokok között van. Úgy tűnik, hogy a kávé a betegség kétféle fajtája, a máj- és a vastagbéldaganat ellen nyújthat védelmet. Egyes tanulmányok szerint a kávéfogyasztók körében akár 40 százalékkal alacsonyabb a máj-, 15 százalékkal pedig a vastagbélrák kockázata.

    11. Csökkentheti a stroke kockázatát

Gyakran állítják, hogy a koffein növeli vérnyomást; ez igaz, de csak kis mértékben, a vizsgálatok pedig nem támasztják alá azt a feltételezést, hogy a kávé növelné a szívbetegség rizikóját. Éppen ellenkezőleg; bizonyítékok mutatják, hogy nők esetében pont fordítva van ez. Néhány tanulmány szerint a kávéfogyasztók körében 20 százalékkal alacsonyabb a stroke előfordulási kockázata.

    12. Antioxidáns-forrás

A kávé sok antioxidánst tartalmat. Egyes írások alapján a nyugati emberek több antioxidánshoz jutnak hozzá kedvenc italuk, mint a gyümölcsök és zöldségek együttes fogyasztása által.

    13. Meghosszabbíthatja az életet

Bizony, egyes vizsgálatok szerint a kávéfogyasztók tovább élnek. A fenti pontok alapján ráadásul az életminőséget is javítja egy csésze fekete. Kávézásra fel!

Igyunk kávét az egészségünkért

Tetszett a cikk? Akkor kövesd Facebook-oldalunkat, ahol további érdekességekről és akciókról számolunk be.