Blog

Hogyan készítsünk tökéletes eszpresszót

Hogyan készítsünk tökéletes eszpresszót

Napjainkban a leginkább elterjedtebb kávéital az eszpresszó, amit bármilyen típusú vagy pörkölésű kávéból elkészíthetünk. Ez az egyetlen olyan ital ami nagy nyomással készül, ennek köszönhetően lesz a kávé sokkal karakteresebb, intenzívebb ízvilágú. Ehhez a kávékészítési módhoz a kávészemeket nagyon finomra kell őrölni, hogy a víz nagyobb felületen oldhassa ki a kávét. Főzésnél vigyázni kell, hogy ne égjen meg az őrlemény (a víz hőmérsékletének 100 C alattinak kell lennie), különben rossz, keserű lesz a kávénk.

 

És a lényeg, hogy eszpresszót, csakis presszókávéfőzővel készíthetünk.

A legtöbb kedvelt kávéitalnak, mint például a cappuccinonak, latténak, vagy cortádónak is az eszpresszó az alapja.

Egy jól elkészített ital kis adag, sűrű, tetején egy kis cremával, vagyis krémréteggel. A színe sötétebb aranybarna, egybefüggő és nincsenek benne buborékok. A krémréteg néhány milliméter és nem szabad, hogy gyorsan feloldódjon.

Elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükségünk:

-csésze

-őrölt kávé (legjobb, ha szemes kávét darálunk le frissen)

-eszpresszógép

-tömörítő (ha nincs, az ujjukkal is megoldhatjuk).

Eszpresszó készítés:

  1. Engedjük át a vizet a főzőfejen, hogy a hőmérsékletet stabilizáljuk.

 

  1. Az eszpresszóhoz nagyon finomra őrölt kávét használjunk, legjobb, ha mi magunk daráljuk. Tegyük az őrölt kávénkat a szűrőkarba és oszlassuk el, körülbelül 16-20 gramm kávét. Majd a kart finoman rázzuk meg, vagy kocogtassuk a pulthoz, hogy egyenletesen jusson mindenhová az őrleményből.

 

  1. Ezután jöhet a tömörítés/tamperelés. Lehetőleg használjunk olyan tömörítőt, ami pontosan illeszkedik a kosárba. Ha még sincs otthon tamperünk, akkor megteszi bármilyen kisebb pohár, amivel összenyomhatjuk az őrleményt, hogy tömör pogácsát kapjunk, ez majd valamelyest ellenáll a víznyomásnak.

 

  1. A szűrőkart helyezzük a főzőfejbe és tegyük az előre felmelegített csészéket a kifolyó alá, majd indíthatjuk a kávéfőzést. A kávé 5-8 másodperc alatt elkezd csepegni, majd folyni. 25-30 másodperc alatt körülbelül 50 ml kávét kell kapnunk, krémréteggel együtt.

 

Ne sajnáljuk az időt arra, hogy kitapasztaljuk, hogyan tudjuk a legjobb eszpresszót elkészíteni. Egy finom presszó kávé készítése nagy kihívás és sokkal több erőfeszítést igényel, mint az egyéb kávékészítési módok.

 

Kiváló minőségű kávéfőzőgépeket ide kattintva és finom őrölt kávéink közül itt válogathattok!

A kávé legyen Veletek!