Blog

Érdekességek a kávé termesztéséről

Érdekességek a kávé termesztéséről

Nagyon zsúfolt volt az elmúlt pár nap, esélyem sem volt a számítógép közelébe jönni, még a napi 3 kávét is a szokásos 5 perc helyett 5 másodperc alatt toltam magamba. Viszont ma délután végre volt egy kis időm és még sütöttem is.  Igaz nem kávés sütit, hanem szilvásat, de ezt is megosztom Veletek, hátha kedvet kaptok hozzá. Igazán csak 5 perc kellett a tészta elkészítéséhez,  cserébe viszont kb. 1 óráig sült a sütőben. És tényleg fantasztikus ízharmóniát alkotott a ma délutáni kávémmal. A szilvás süti így nézett ki, bár ez a receptoldalról letöltött kép, mert mire én észbe kaptam, hogy lefotózom, már el is fogyott, de ugyanígy nézett ki az enyém is.  A blog végén leírom a receptet is:

 

 

Most viszont kanyarodjunk vissza a kávékhoz, ígértem, hogy megosztok Veletek néhány dolgot a kávé termesztésével kapcsolatban. Tudtad, hogy a kávé örökzöld növény? És, hogy csak kb. 70 ország van, ahol megfelelő az éghajlat és a tengerszint feletti magasság a kávétermesztéshez?  A kávécserjék 3-5 évnyi gondozás után teremnek, a termésüket pedig kávécseresznyének hívják. Ezeket a szüret idején szedik le a cserjékről - két szem található mindegyikben, ezekből lesznek feldolgozás után a kávébabok. Az előző bejegyzésekben írtam, hogy a legismertebb kávéfajok a Robusta és az Arabica. A kávé minőségét nagyon sok minden befolyásolja, a növény virága és a kávégyümölcsök nagyon érzékenyek a szélre, fagyra, csapadékra és a napsütésre is. Egy egészséges Arabica növény 1-5 kg kávécseresznyét terem egy szezonban. 1 kg kávébabhoz pedig kapaszodj meg, 5-6 kg kávécseresznye szükséges, ez azt jelenti, hogy egy hónap alatt megiszunk egy 1 teljes fa termését. Következő alkalommal írok egy picit a kávé feldolgozásáról, illetve az Arabica és a Robusta közötti különbségekről.

A szilvás sütihez pedig itt találjátok a receptet:

3/4 bögre cukor, 1/2 bögre  puha vaj, 1 bögre liszt, 1 tk sütőpor, csipet só, 2 tojás, kb. 20 db félbevágott szilva, fahéj, cukor a tetejére

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 C-ra. Keverjük össze a cukrot a puha vajjal, majd adjuk hozzá a lisztet, sütőport, sót, végül a 2 tojást. Vajazzuk és lisztezzük ki a pite formát, majd ebbe tegyük bele a tésztát. A szilvákat egy kevés fahéjban forgassuk át, majd helyezzük a tészta tetejére,  végül szórjuk meg egy kevés cukorral. Betoljuk a sütőbe, majd fél óra múlva levesszük a hőfokot kb. 180 C-ra és így sütjük még kb. 20-30 percig.

(forrás: Anette Moldvaer-Kávé szenvedély)