Blog

Costa Rica és a kávé

Costa Ricáról sokunknak a trópusi esőerdők, működő vulkánok, hegyvidék és a Karib-tenger vagy a Csendes-óceán csodálatos partjai jutnak az eszünkbe.

Annak ellenére, hogy kis ország, földrajzilag nagyon változatos.

Ugyanez igaz a kávéjukra. A 14.-ik legnagyobb kávétermesztők a világon, ezzel 1 %-os a piaci részesedésük. Csak Arabicát termesztenek, azokból viszont rengetek típus megtalálható, mint például a Typica, Caturra, Villa Sarchi, Bourbon, Catuai, Geisha és a Villalobos. A Robusták termesztését pont azért tiltották be, hogy ezeket a fajokat megvédjék. Szerencsére a kormány a szívén viseli a kávétermesztés jövőjét és szigorú intézkedéseket vezettek be, hogy óvják az ország ökoszisztémáját.

Costa Ricán körülbelül 50 ezer kávétermelő él, 90 %-uk kistermelő és kevesebb, mint 5 hektárnyi földön gazdálkodnak. Az elmúlt években számos mikro-feldolgozó állomás épült, így a kistermelők lehetőséget kapnak arra, hogy saját terméseiket feldolgozzák, ellenőrzés alatt tartsák és javítsák a kávébabok minőségét és végül maguk értékesíthessék a kávékat. Costa Ricára leginkább a mosott, mézes és száraz feldolgozási mód a jellemző.

A Costa Rica-i kávék a világ legjobb kávéi közé tartoznak, csodás ízüknek köszönhetően. A kávéra finom savasság, citrusos és virágos ízjegyek jellemzőek és kellemesen édesek.

A kávékínálatunkban kapható kávét /Coffeein Costa Rica Tarrazu/Costa Rica nyugati részén San Marcos de Tarrazú térségben termesztik 1300-1800 tengerszint feletti magasságban, ásványokban gazdag vulkanikus talajon. A kávécseresznyéket nedves módszerrel dolgozzák fel, és a napon szárítják. Kézzel szüretelik és válogatják. A kávé teste közepesen erős, édes. Ízében a friss trópusi gyümölcsök édes tónusai dominálnak tejcsokoládéval és nádcukorral kombinálva. Lecsengése enyhén keserű, a narancshéj ízére emlékeztet.

Kávékapszula formájában is megkóstolhatod a fantasztikus Costa Rica-i kávét.