Blog

Amit a kávé feldolgozásáról tudni érdemes

Ma végre nagyon szép idő volt, így ki is használtuk és sétáltunk egyet a Városligetben. Nagyon szép színes most minden, olyan elmúlós, de ugyanakkor olyan meleg és megnyugtató. Természetesen a játszóteret most sem hagyhattuk ki, de miközben hintáztattam a kis picurt nézegettem az embereket. Észrevettem a padon ücsörgő fiatalokat, akik kávét kortyolgattak elviteles pohárból. Erről szembe jutott, hogy ma, ha haza érek nekiállok a következő  cikknek, hisz ígértem, hogy a kávé feldolgozását és a két kávétípus, az arabica és a robusta közötti különbséget ismertetem Veletek.

A kávébabok kinyeréséhez a kávécseresznyéket fel kell dolgozni. Több féle feldolgozási mód létezik világszerte, de a két legismertebb a száraz (természetes) és a nedves (mosott, vagy félszáraz) feldolgozás, mindkettő célja előkészíteni a kávét a szárításra. A feldolgozás befolyásolja a kávék minőségét, ugyanis, ha rosszul végzik, a kézzel szedett és leggondosabban termesztett gyümölcsöket is tönkre teheti. A kávégyümölcs a legérettebb formájában a legédesebb, ilyenkor gyorsan fel kell dolgozni őket, hogy megmaradjon a minőségük.  A termelők a kávébabokat minőségük szerint kategorizálják, így folytatódik a kávé útja a nagykereskedelmi és a specialty piacra. Az alacsony és az átlagos minőségű kávék konténerekkel jutnak el a nagykereskedelmi piac szereplőihez. A kiváló minőségű kávébabokat pedig védőzsákokban vagy vákuum csomagolásban szállítják a specialty piacra.

Arabica vs. Robusta

A fajnak mások a botanikai és a kémiai jellemzői. Ezek határozzák meg, hogy milyen körülmények között virágoznak, hogy milyen minőségűek és milyen árkategóriába tartoznak.

Tovább folytatjuk majd a minőségi útmutatókkal, hisz sokat kell még tanulnunk a kávékról. Tartsatok velem és jó kávézást addig is.

 (forrás: Anette Moldvaer-Kávé szenvedély)