Blog

Van valamennyi koffein a koffeinmentes kávéban?

Sokszor azt gondoljuk, hogy a koffeinmentes kávé végképp vagy csak nagyon kevés koffeint tartalmaz. Úgyhogy menjünk is bele egy picit mélyebben a témába.

Ahhoz, hogy egy kávét koffeinmentes kávénak lehessen nevezni, legalább a koffein  97%-át el kell távolítani. Ez alapján elmondható, hogy csak kis mértékben marad koffein a koffeinmentes kávénkban. A Mayo Klinika szerint egy csésze kávéban 75-100 mg között mozog a koffeintartalom. Ez az adat vonatkozik mind az Arabica és a Robusta kávékra. Robusta kávészemek kétszer annyi koffeint tartalmaznak, mint az Arabica kávészemek.

Egy koffeinmentes kávé koffeintartama 2,25-4,5 mg kellene, hogy legyen. Ám a Mayo Klinika szerint a valóságban 2-25 mg mennyiségig is terjedhet a koffein mennyisége egy koffeinmentes csésze kávéban. A 2007-ben végzett koffeinmentes kávék kutatásánál megállapították, hogy a legtöbb kávé esetében legkevesebb 5 mg koffein tartalom maradt a kávéban, voltak azonban olyan koffeinmentes kávék is, amelyeknél extrém magas 32 és 29 mg koffeint is mértek. Ez az irreálisan magas koffeintartalom már megegyezik egy doboz Coca-Colával (23-35 mg) vagy akár egy zöld teával (25-35 mg). 

Szóval a "koffeinmentes" nem teljesen azt jelenti, hogy végképp nincs benne koffein. Ez valójában csak egy megnevezés, amely jelzi a fogyasztók felé, hogy a kávé egy olyan eljáráson ment keresztük, ahol eltávolították a koffein nagy részét.

(forrás: https://driftaway.coffee/)