Blog

Idd úgy a kávédat, mint az ausztrálok

Néhány országnak meg van a sajátos kávé elkészítési módja, kávékultúrája, például a vietnamiak sűrített tejjel készítik , New Orleansben a cold brew, azaz a hidegen készített kávé népszerű, Új-Angliában pedig tejjel isszák a kávét. Bár Ausztráliában nincs jelentősebb kávé specialitás, az ő kávézási szokásaikat sokkal inkább a kávéhoz való hozzáállásuk jellemzi, mint  maga az elkészített kávé.  

Amerikában a kávét inkább azért isszák, hogy ébren maradjanak a munkájuk során, sietve isszák meg, vagy egy-egy  kávézás alkalmával igazából munkamegbeszélés történik.

Míg az ausztrálok egy kávézóban inkább szocializálódnak, Nem azért isszák a kávézóban a lattét, hogy egy kis időre "kibéreljék" a kávézót irodának, sokkal inkább a barátokkal való felszabadult és jó beszélgetésekhez, új emberekkel való ismerkedéshez használják. És nem csak "átmennek a kávézón', hanem tényleg kiélvezik az ott töltött perceket.

 

Ez a laza kávékultúra leginkább az olasz bevándorlóknak köszönhető és az angol kultúrának. Olasz bevándorlók ugyanúgy érkeztek az Egyesült Államokba is, mint Ausztráliába, de a legnagyobb bevándorlási hullám különbőző időszakokban történt.  Sok olasz bevándorló érkezett az Egyesült Államokba 1880-1924 között, ami nagy  hatással volt az amerikai kultúrára.

Ausztráliába a legnagyobb bevándorlási hullám csak a második világháború után történt, az 1940-es évek környékén. Ám ekkor az olaszok már magukkal vitték az espresszó gépet, ami még nem létezett akkor, amikor az Egyesült Államokba immigráltak.

Érdekes, hogy ezután az eszpresszógép jelentette a kávézók alapját az ausztráloknál és nagy hatással volt a kávékultúrájuk kialakulására. Az Egyesült Államokban csak az 1980-as -1990-es években váltak a kávézók igazán közismertté, annak ellenére, hogy az amerikaiak már évtizedek óta kávét ittak a munkahelyükön.

Ausztrália csak 1901 után vált függetlenné, addig szorosan kötődött az angolokhoz, így az egyik legnagyobb dolog, amit az angoloktól örököltek az angol reggeli volt.  Ami nagy, kiadós, meleg és sokáig tart. Az  eszpresszó kávégéppel készített kávé amit az olaszok hoztak hab volt a tortán a kiadós angol reggeli mellé. Megtanulták ugyanis élvezni a kávézást.

Néha te is tegyél úgy,  mint az ausztrálok, vidd magaddal kávézni a barátodat egy jó kávézóba, beszélgessetek egy jót és élvezzétek egymás társaságát.

 

(forrás:https://driftaway.coffee)