Blog

A koffein „szüneteltetése”

Ha rendszeresen iszunk kávét, bizony megérezzük, ha egyszer kihagyjuk. Néhányan fáradtabbnak érzik magukat, vagy fejfájásra panaszkodnak, míg valakik csupán csak „szörnyen” érzik magukat. Akármilyen tüneteink is vannak, minden kávéfogyasztó legalább egyszer tart egy „hosszabb kávé szünetet”.

A rendszeres koffein adenozin receptorokat épít fel

A rendszeres koffeinbevitel adonozin-receptorok számának növeléséhez vezet. Az adenozinok olyan kémiai közvetítő anyagok, agyi receptorok, amelyeket a testünk a nap folyamán termel. Ezek a receptorok okozzák a fáradtságot, minél tovább vagyunk ébren, annál több adenozin termelődik, mi pedig annál fáradtabbak vagyunk.

A koffein szerkezete hasonló az adenozinokhoz. Kapcsolódik hozzájuk, kiszorítja és gátolja a hatásukat. Ez okozza azt, hogy kávézás után „felébredünk” és energikusabbak leszünk.

A Nemzeti Egészségügyi Intézet tanulmánya alátámasztja ezt a folyamatot. Az egereken végzett kísérletek során, amikor az egerek napi 100 mg koffeint kaptak (ez körülbelül 1 csésze kávét jelent), megfigyelték, hogy az adonizinreceptorok száma jelentősen növekedett.

Koffeinhiány esetén a receptorok nem töltődnek fel

Az adenozin receptorok nem töltődnek fel, ha nem áll koffein a rendelkezésükre. Ez az oka annak, hogy a kávéfogyasztók fáradtnak érzik magukat, vagy fejfájást tapasztalnak, ha nem jutnak kávéhoz.

A receptorok elhalnak a koffein kihagyása során

Ha nem fogyasztunk koffeint elég hosszú ideig, akkor a meg nem töltött receptorok végül elhalnak és nem regenerálódnak. Így az agy visszaáll a kávézás előtti állapotba.

Nincsennek adatok arra vonatkozóan, hogy mennyi ideig tart az adenozin receptorok elhalása. Az egereken végzett kutatások során megállapították, hogy az adenozin receptorok a homloklebenyben elhaltak 8 nappal a koffein elhagyása után. Ám a 15. napon a kisagyban még mindig megnövekedett receptorokat észleltek.

Tehát nem tudjuk, hogy pontosan mennyi idő kell ahhoz, hogy alaphelyzetbe állítsuk a koffeint a szervezetünkben. Sokan, akik 1 hét kávékihagyással próbálkoztak, arról számoltak be, hogy azon a héten amikor megszűntek a kellemetlen tüneteik, az újbóli kávéfogyasztás sokkal nagyobb hatással volt rájuk.

Ha szeretnéd Te is alaphelyzetbe állítani a koffeinszintedet, határozz meg egy időintervallumot, és azalatt az idő alatt kerüld a kávét. Újrakezdés után, észrevehetően sokkal ízletesebb és élvezetesebb lesz majd az elfogyasztott kávé. Ajánljuk figyelmedbe a Coffeein márka legújabb termékét, a Brazil Ype Amarelo specialty kávét, melynek ízében a csokoládé és a mogyoró dominálnak, a mogyorókrém édességét felidézve.