Blog

Kávé szieszta

Ha fáradtak vagyunk, két bevált módszer létezik, hogy felfrissüljünk: kis alvás és a kávé (vagyis a koffein). Mi lenne, ha ezt a kettőt összekapcsolnánk, és szuper lendülettel folytatnánk a nap hátralévő részét? Állítólag a kutatások azt igazolják, hogy sokkal hatékonyabb, mint csak egy kávé vagy csak egy kis szundikálás.

Ahhoz, hogy jobban megértsük miért is jó a kávé utáni szieszta, meg kell néznünk, hogy az adenozin hogyan működik az agyban.

Az előző blogban szó volt róla, hogy az adenozin egy vegyi anyag, ami álmosságot és fáradtságok okoz. Ez felhalmozódik az agyban, amíg ébren vagyunk. Alvás közben viszont az adenozin szint csökken.

Az adenozin hatásait 2 féle módon akadályozhatjuk meg: alvással, vagy ahogyan már említettük, koffeinnel. A koffein molekuláris alakja hasonló az adenozinhoz és az agyban is ugyanazokhoz a receptorokhoz kötődik. Kiszorítja és gátolja az adenozin hatását, így megakadályozza, hogy álmosak és fáradtak legyünk.

A kávé utáni szieszta esetén kihasználjuk mind az alvás és a koffein adenozinra gyakorolt hatását. Egy csésze kávé elfogyasztása után a koffein körülbelül 20 perc után kerül a véráramba, majd eljut az agyba és blokkolja az adenozint. Szundikálás alatt kimerülnek az adenozinok az agyban, így nagy a valószínűsége annak, hogy adenozin helyett a koffein jut az agy receptoraiba.

Fontos, hogy csak 20 percet szundikáljunk:

  • hosszabb szundikálás után sokkal nehezebb felébredeni
  • a koffein hatása 20 perccel a kávé elfogyasztása után fejti ki hatását
  • a koffein így nem befolyásolja a 20 perc sziesztát.

 Tényleg hatásos a kávé utáni szundikálás?

Röviden, igen, tényleg működik. A tudósok világszerte megfigyelték már a pozitív hatását.

Például Japánban megállapították, hogy egy kávé utáni szundikálás jobb hatással volt a memóriára, mint egy kiadós alvás, amit arcmosás követett.

A Loughborough Egyetem tanulmáyai alapján a fáradt söfőrök sokkal jobban teljesítettek a szimulátorban, mintha csak kávét fogyasztottak volna, vagy aludtak volna egy kiadósat.

Próbáljuk ki mi is

Igazán könnyű dologról van szó és csak 20 perc az egész. Ha gyorsan megittuk a kávét, pihenjünk le 20 percre. Még ha nem is tudunk elaludni, bizonyított, hogy 15-20 perc pihenés sokat segít, hogy kipihentebbek legyünk. Ha letelt a 20 perc, keljünk fel és meglátjuk, hogy sokkal energikusabban folytathatjuk a napot.

A kávé szieszta mellé ajánljuk a Mövenpick Café Crema szemes kávénkat, amit most 20 % kedvezménnyel meg is tudsz vásárolni.

https://driftaway.coffee