Ha szereted a pörkölt dió és a kávé keverékét, akkor ezt a mennyei pitét imádni fogod, ráadásul még egy kis naranccsal is megbolondítottuk, hogy az összhatás tényleg zseniális legyen.
Így az ünnepek előtt szeretek kipróbálni új sütiket és szerencsémre ez a recept pont szembejött velem. Igaz, hogy nem cukormentes, de így karácsonykor én is „bűnözhetek” egy kicsit.
Az elkészítés nagyon egyszerű és elronthatatlan, a végeredmény pedig magáért beszél. Nálam dobogós helyre került ez a recept. Ha még nem tudod, hogy mit süss és a kávéimádók táborát erősíted, akkor próbáld ki bátran.
Íme a hozzávalók:
A pite tésztához:
120 g hideg vaj
200 g liszt
30 g cukor
50 ml hideg víz
1 csipet só
A töltelékhez:
200 g pörkölt dió
2 tojás
100 g porcukor
100 ml magasabb zsírtartalmú tejszín
60 ml eszpresszó (2 kávéscsésze)
1 db narancs lereszelt héja
1 csipet só
Első körben a hideg vajat morzsoljuk szét, adjuk hozzá a cukrot és a hideg vizet, majd a sót, a lisztet és gyúrjuk egynemű tésztává. Lisztezett felületen nyújtsuk piteforma nagyságúra és szépen helyezzük bele a formába, a széleit igazítsuk a forma oldalához. Helyezzünk egy alufóliát a tészta tetejére és szórjunk rá nehezéket, például lencsét, babot vagy csicseriborsót. Légkeveréses sütőben süssük 180 fokon 10 percig, majd nehezék és alufólia nélkül további 10 percig.
Következő lépésként a diót szórjuk rá egy tepsire és légkeveréses fokozaton süssük 8 percig. Ha kihűlt morzsoljuk le róla a héját (ha nem sikerül, nem baj). Ezután aprítógépben daráljuk le.
A tojást keverjük habosra a porcukorral, adjuk hozzá a darált diót, tejszínt, a kávét, a narancs lereszelt héját és a csipet sót. Ha egynemű a masszánk, akkor beletölthetjük az elősütött pitetésztába (ne ijedjünk meg, ha nagyon folyós) és szintén légkeveréses programon 180 fokon süssük 20 percig. Akkor jó, a teteje már szilárd. Ha kihűlt porcukorral megszórva, dió és kávé darabokkal díszíthetjük.